Motor Catalyst™ byl vybrán společností Airbus pro pohon letounu Eurodrone

29. 03. 2022
Pokročilý evropský turbovrtulový motor byl vybrán divizí společnosti Airbus zodpovědnou za vývoj obranných a leteckých produktů a služeb pro nový letoun Eurodrone

Praha, Česká republika – Airbus 25. března oznámil, že vybral společnost Avio Aero pro pohon bezpilotního leteckého systému letounu Eurodrone pomocí motoru Catalyst. Program zahrnuje 120 motorů a víceletou smlouvu o servisu a údržbě.

„Jsme poctěni, že si společnost Airbus vybrala pro pohon letounu Eurodrone právě nás,” prohlásil Riccardo Procacci, generální ředitel a výkonný manažer společnosti Avio Aero. „Je to obrovský milník pro celý evropský letecký průmysl, který umožní růst schopností a suverenity Evropy, a samozřejmě také pro celý náš tým podílející se na vývoji motoru Catalyst. Investovali jsme do lidí, zdrojů a infrastruktury, abychom mohli okamžitě zahájit realizaci programu, a naše týmy v Evropě jsou připraveny pustit se do práce.”

Inženýrský tým podílející se na vývoji motoru Catalyst, stejně jako dodavatelský řetězec a montážní závod, sídlí v evropském průmyslovém ekosystému. Do projektu jsou zapojeny tyto lokality: Avio Aero z Itálie a Polska, GE Aviation Turboprop (Česká republika), Aviation Advanced Technology Center v Mnichově (Německo) a Engineering Design Center ve Varšavě (Polsko). Motor Catalyst je koncipován tak, aby 100 % stál mimo dosah regulací ITAR (Regulace mezinárodního obchodu se zbraněmi) a bude plně certifikován v Evropě.

Eurodrone je dálkově řízený letecký systém (RPAS) se střední letovou výškou a dlouhou výdrží (MALE) s všestrannými a přizpůsobivými funkcemi, které z něj činí ideální nástroj pro mise v oblasti zpravodajství, sledování cílů a průzkumu (ISTAR) nebo pro operace v oblasti vnitřní bezpečnosti.

Motor Catalyst, který v současné době prochází zátěžovými letovými zkouškami, je prvním turbovrtulovým motorem v historii letectví, který je vyroben z komponent vytištěných na 3D tiskárně; tento proces umožňuje vyrobit lehčí a účinnější motor. S nejlepším celkovým tlakovým poměrem ve své třídě 16:1 přináší Catalyst až o 20 % nižší spotřebu paliva, o 10 % vyšší cestovní výkon a užitečné zatížení. V praxi to znamená až o tři hodiny delší běžnou misi bezpilotního letounu ve srovnání s dnešními turbovrtulovými motory. Systém FADEC (digitální řízení motoru s plným oprávněním) motoru Catalyst zjednodušuje integraci mezi vrtulí (navrhuje a vyrábí německá společnost MT-Propeller) a avionikou.

O SPOLEČNOSTI AVIO AERO

Společnost Avio Aero je součástí koncernu GE Aviation, který navrhuje, vyrábí a udržuje komponenty a systémy pro civilní a vojenské letectví. Dnes společnost poskytuje svým zákazníkům inovativní technologická řešení, která rychle reagují na neustálé trhem tažené změny: aditivní výrobu, rychlé prototypování a technologie určené pro výrobu převodovek, turbín a spalovacích motorů. Sídlo společnosti se nachází ve městě Rivalta di Torino, kde se nachází i její největší výrobní závod. Další významné závody se nacházejí v Brindisi a Pomigliano d'Arco (Neapol), kde je zaměstnáno celkem více než 4 300 zaměstnanců. V zahraničí má závod a testovací centrum v Polsku a výrobní závod v České republice, kde pracuje celkem více než 900 zaměstnanců. Díky neustálým investicím do výzkumu a vývoje a konsolidované síti vztahů s významnými univerzitami a mezinárodními výzkumnými centry dosáhla společnost Avio Aero celosvětově uznávané úrovně technologické a výrobní excelence, o čemž svědčí řada partnerství uzavřených s předními světovými leteckými společnostmi.

O společnosti GE Aviation

GE Aviation, provozní jednotka společnosti GE (NYSE: GE), je předním světovým výrobcem proudových a turbovrtulových motorů, dílů a integrovaných systémů pro komerční, vojenské, obchodní a obecné letectví. Podporu svých produktů zajišťuje společnost GE Aviation prostřednictvím své celosvětové servisní sítě. Další informace najdete na adresewww.ge.com/aviation. Sledujte GE Aviation na Twitteruhttp://twitter.com/GEAviationa na YouTube nahttp://www.youtube.com/user/GEAviation.

Pro další informace kontaktujte:

Yari Bovalino yari.bovalino@ge.com +39 3357569619